FALUHÁZ

Hírek a
KAPOSÚJLAKI FALUHÁZ
programjairól, eseményeiről nemcsak Újlakiaknak

Kaposújlak Díszpolgárai

2008.10.14. 08:53 | B.Balaskó Mária | Szólj hozzá!

Címkék: kaposújlak diszpolgára dr kanyar józsef

Dr. Kanyar József

(1916 - 2005)

 

A kaposújlaki születésű dr. Kanyar József történész, levéltárigazgató 1947-től töltötte be a megye főlevéltárosi tisztségét.
Nyugdíjba vonulása után szaktanácsadóként és több kiadvány szerkesztőjeként alkotott a falu számára is maradandót.
1996-ban részesült az elismerésben.

 

 

 

 

A Honismeret 2002/ XXVIII. számában, -az 1999-ben Életmű-díjjal is kitüntetett- dr. Kanyar Józseffel beszélgetett Halász Péter.

Ebből a beszélgetésből emeltem ki azt a részt, melyben Kaposújlak Díszpolgára a szülőföld, a szülőfalu, a szülői örökség meghatározó erejéről vall:
 

* * *

 

"· Milyen szellemi, erkölcsi, világnézeti örökséget kaptál szüleidtől, esetleg nagyszüleidtől, ami meghatározó volt életedre, sorsodra?

A szülői örökség valóban meghatározó volt a számomra. Az apai ágnak Kaposújlak és Mezőcsokonya volt az eredője, az anyainak pedig Nagybajom és Kaposmérő Somogyban. Ezen a szép tájon éltek és verejtékeztek századokon keresztül paraszti őseim, akik ma már a bajomi, a csokonyai a mérei-kalocsai és az újlaki-meténgesi temetőben alusszák örök álmukat. Gyerekkorom ikerpár községei: Kaposújlak és Kaposmérő voltak.

Akkor temették hősi halott édesapámat, a 24-es határvadászezred fővadászát, amikor születtem. Bátyám azelőtt halt meg, hadiárva örökösként egyedül maradtam édesanyámmal, aki féltőn vigyázva rám elhatározta, hogy kiemel a paraszti sorból és továbbtaníttat. A szülői házban és a faluban együtt nevelődtem a szorgalmas és dolgos újlaki és a mérői parasztok gyermekeivel, a falu népének puritán és morális tisztességével.

A szülőföld szeretete, a templom és az iskola meghatározó ereje, tanítóm, lelkészem, tanáraim és professzoraim példaképei voltak azoknak az indítói törekvéseimnek, hogy szülőföldem, megyém és régióm művelődésével és agrárgazdálkodásának történetével foglalkozzak. Ebben meghatározó volt paraszti származásom, iskolai tanulmányaim, magyarságom nemzettudata, történészi kutatómunkám, a népi-nemzeti irodalom nagynevű írói, kiváló magyar szakemberek barátsága és az a szerencse, hogy iskoláimban mindenütt e szellemben tanulhattam és tanítottak professzoraim.

· Milyen érzelmi hatás ért a szülőföld, a szülőfalu részéről?

Büszke vagyok arra, hogy megyém és szülőfalum 80. születésnapomon, 1996-ban Kaposváron országos tudományos tanácskozást tartott a szülőföld történeti kutatásairól. Ugyanaznap szülőfalum lakossága pedig díszpolgárrá választott. Az ünnepség előtt halottaim közös sírjánál hajtottam fejet az újlaki temetőben.

A fővárosban pedig az államfő - személyes megbecsüléseként - Életmű-díjjal tüntetett ki 1999. december 8-án a Parlament Nándorfehérvár termében."

 

A teljes dokumentum megtekinthető:
www.vjrktf.hu/carus/honisme/ho000244.htm


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://faluhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr98712848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása